A Fizika Próbaverseny történeteAz utóbbi években egyre gyakrabban hallani a fizika tanulásának presztízsvesztéséről. Mérések és a hétköznapi gyakorlat is igazolja ezt.


Munkánk során mind többször találkozunk olyan tehetséges tanulókkal, akik anyagi okok miatt nem indulnak tanulmányi versenyeken. Nem tudják kifizetni a nevezési díjat.


Ezek a tények indítottak el két matematika-fizika szakos általános iskolai tanárnőt egy nevezési díj mentes verseny megszervezésére. Sok tanuló megmozgatása a feleletválasztásos változattal lehetséges. Mivel a tanulók is próbálták az 5 válaszlehetőségből a jót megtalálni és mi is próbálkoztunk valami újjal, így lett a verseny neve FIZIKA PRÓBAVERSENY.


Az első 4 évben Karcag-Tiszafüred-Kisújszállás-Túrkeve-Mezőtúr és vonzáskörzete iskolái kaptak meghívást. Évről-évre gyarapodott az indulók száma. A megye más területeire is eljutott a híre és a kollégák unszolására az 1999. évi versenyt már megyeivé fejlesztettük. A 2001. évi megmérettetésen már 1484 fő tette próbára tudását a megye 4 helyszínén.

A 6. osztályos fizikatanításban bekövetkezett változások némi megtorpanást idéztek elő, de ennek ellenére is 2004-ben 24 település 44 iskolájából 1374-en vettek részt a versenyen.


A céloknak megfelelően az egyéni díjak mellett a legeredményesebb iskola és a tantárgy népszerűsítéséért legtöbbet tett iskolák vándordíjakat kapnak (egyiket az utaztató, másikat a helyben versenyeztető iskolák). A felkészítő nevelők munkáját is elismerjük egy-egy értékes könyvvel.

A díjkiosztó színvonalát kísérleti bemutatóval egybekötött előadás emeli.


A környék vállalkozóinak és Karcag Város Önkormányzatának köszönhetően tudjuk biztosítani a gyerekek ingyenes versenyeztetését. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet elismerte és lehetőségei szerint támogatta az eddigi megmérettetéseket.


Az első év után kolléganőm más megyébe költözött, így a munka zöme rám hárul. „Családi vállalkozás”-ban, a férjemmel visszük tovább mindaddig, amíg az anyagi feltételeket meg tudjuk teremteni, hogy ne kelljen a gyerekeknek nevezési díjat fizetniük.


A versenyre és tevékenységemre az Eötvös Társulat is felfigyelt és elismerésre javasolt a MATFUND alapítványnál.

Ericsson a fizika népszerűsítéséért” díjat kaptam 2001. novemberében.


A verseny számadatai a „Statisztika” résznél találhatóak.

Karcag, 2004. júniusLévainé Kovács Róza

rendező